Son zamanların trend reklam modeli Native Advertising nedir? Native Advertising hangi tür içeriklerde kullanılır ve çeşitleri nelerdir?
Yakın dönemde adını sıklıkla duyduğumuz belki de web sayfalarında gezinirken pek çok kez karşılaştığımız ve içerik pazarlamaya benzerliği ile dikkat çeken yeni bir reklam modeli olan Native Advertising, bir çok marka tarafından kullanılmaya başlandı. Native Advertising, diğer bir deyişle “Doğal Reklam” kullanıcıya eğlenceli ve aynı zamanda öğretici içeriği doğal bir kurgu ile sunarak ürün ve hizmeti tanıtmaya yarıyor. Native Advertising yapısı kullanıcıların okuma alışkanlığını bozmamak kaydı ile ilgilendikleri içeriklerin içine doğallığı bozmadan entegre edilmesi ile oluşuyor. Bu sayede kullanıcı bu reklam modelini kullanan firmaların reklamları ile karşılaştığında eğitici ve eğlenceli bir içerikle anlatılan reklamı doğal karşılaşılıyor.
Tıpkı diğer reklam modellerinde olduğu gibi Native Advertising modelinde de pazarladığınız ürün veya hizmetin niteliğine göre tercih edebileceğiniz farklı alt reklam türleri yer alıyor. Bu reklam modelinin ağırlıklı olarak tercih edildiği içeriklerin başında ise makale, test, video ve infografikler geliyor. İçerik pazarlama ile oldukça benzerlik gösterdiğini söylediğimiz bu reklam türünün en ayırıcı özelliği, içerik pazarlamada olduğu gibi markanın kendisine ait alanlar içerisinde yaptığı bir reklam türü olmamasından geliyor. Doğal reklamlar pazarladığınız ürün ve hizmetler için belirlediğiniz hedef kitleye uygun kişilere ulaşabileceğiniz şekilde firmanız adına bir yayıncı tarafından gerçekleştiriliyor ve ürünüz ya da hizmetini bazen bir videoya bazen de bir makaleye dahil edilerek tanıtılmış oluyor. Değerlendirildiğinde araya giren ve kullanıcıyı sıkan reklamlara göre hem daha eğlenceli hem de öğretici olan bu reklam modeli sayesinde markalar kullanıcılarından daha fazla etkileşim elde edebiliyorlar. Doğal reklam kullanılan modellerden bazıları ise; Kutu İçi Reklamlar, Yayın İçi Bildirimler, Öneri Eklentileri , Ücretli Arama Birimleri ve Tanımlı Listeler diyebiliriz.
Native Advertising’in bu derece popüler olmasının sebebini sorguladığınızda aslında dijital anlamda artık klasik haline gelmiş olan reklam modellerinin tam aksine yapıda olmasını söylenebilir. Bir banner reklamı üzerinden bir örnek verirsek banner reklamı yayınlamanın mantığında onu kullanıcıya göstermek hatta bazen kullanıcının gözüne sokacak derece kullanmak vardır. Beklentisi ise şu yöndedir kullanıcı bannera tıklasın, web siteme gelsin ve ürünümü ya da hizmetimi satın alsın. Fakat Native Advertising bu algıyı oluşturmadığı için bir bakıma kullanıcı ile daha yakın ilişki kurabilmeyi sağlaması ile dikkat çekiyor. Tamamıyla ilgili ve çevresi ile paylaşımda bulunan kullanıcı grubuna hitap ettiği için tıklanma oranının daha yüksek olmasını sağlıyor. Aynı zamanda kullanıcıların reklam kokan içeriklerden bıkması ve herhangi bir şey okurken ya da izlerken karşılarına çıkan reklamlardan rahatsız olması hatta bazen tıklayarak dahi geçemedikleri ve zorla maruz kaldıkları reklam yağmuru düşünülürse kullanıcılar üzerinde Native Advertising ile farklı bir algı yaratıp etkileşim almamak olası değil. “Doğal Reklam”ın bir diğer avantajı ise reklam içeriklerini engellemeye yönelik programlara takılma imkanının olması olarak karşımıza çıkıyor.
Native Advertising için ücretlendirme faktörünü göz önüne aldığımızda doğrudan ilgili kullanıcıya ulaşıldığı için kullanıcı okunma oranı yüksek oluyor ve reklam ücretlendirmesi okunma bazlı olarak değerlendiriliyor. Örneklendirirsek içeriğinize tıklayan kullanıcı reklamınızda 20 saniyeden fazla kaldığında reklamınızın okunduğu değerlendiriliyor ve yayıncı ile aranızdaki ücretlendirme tutarı bu okunma oranlarına göre fiyatlandırılıyor. Fakat daha az kalırsa zaten reklamınız ile vermek istediğiniz mesajı iletmemiş oluyorsunuz ve bunun için yayıncı firmaya herhangi bir bedel ödenmiyor. Dünya popülitesi yaygınlaşmış Türkiye’de ise hızla yayılan ve bir çok marka tarafından kullanılan bu reklam modelinde ilerleyen dönemde ne gibi gelişmeler olacak bilinmez ancak kullanan marka sayısının her geçen gün artacağı düşünülüyor.
Yazınız sade güzel ve açıklayıcı olmuş. Bu konu hakkında farklı bir bakış açısı için şu yazıyı da okuyabilirsiniz.
http://www.canerbabatas.net/2017/09/25/native-advertising-dogal-reklamlar-nedir-nasil-yapilir/