Başarılı Bir Basın Bülteni Hazırlamanın Püf Noktaları | NSM

Başarılı Bir Basın Bülteni Hazırlamanın Püf Noktaları

Basın Bülteni Nasıl Yazılır
Yazar: Eda Aydın

Basın bülteni hazırlarken sizi başarıya götürecek iki farklı öğe bulunmaktadır. Bunlar, teknik bilgiler ve basın bülteninin anlamsal kurgusudur.

Öncelikle Anlamsal Kurgu ve Üslubu İnceleyim

1. İlk başta, bültenimizi hazırlarken Word üzerinde yazıp tamamladıktan sonra yaptığımız hataları gözden geçirmeliyiz. Hatasız olabilecek en son halini almadan yazıyı yayınlamamak en doğrusudur.
  2. Güçlü bir girişle konuyu özetleyecek şekilde ilk paragrafta anlatılıyor olması gerekir ki okuyucuların ilgisini ya da dikkatini çekmelidir. Bu yüzden ilk girişin çok iyi olması şarttır.
  3. Basın bülteni ilk paragraflarda sizden bahsetmeli, bültenin hangi firma ile ilgili olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü okuyucu bu bilgiyi bilmek ister.
  4. Profesyonel üslup tarzı yazıda çok önemlidir. Çok fazla ünlem işareti, trend kelimeler ya da argo cümleler kullanmak kaliteyi düşürür. Böylece bülten haber niteliği olmaktan çıkarak reklam olarak algılanabilir. Bu durumda firmanın imajını, güvenilirliğini zedeler.
  5. Hedef kitleyi algılayıp onların beklentilerini iyi analiz ederek kitlenin ilginç bulabileceği haberleri bulmak çok önemlidir. Bu da sizi daha çok ön plana çıkarmayı sağlayacaktır.
  6. Gündemi takip ederek bülteninizin en fazla gözde olabileceği zaman yayınlarsanız hakkınızda daha fazla konuşulmasını sağlarsınız.
  7. Sadece metin içeren yazı yayımlamak yerine bunu görsel ile destekleyerek okuyucunun daha çok ilgisini çekebilirsiniz. Çünkü çoğu zaman yazı okunmadan önce görsel içerik daha fazla ilgi çeker ve okuyucusunu yazıyı okumaya ikna edebilir.
  8. Yazınızla ilgili her şeyi çok açık belirtmeden bilgi verin ki okuyucu üzerinde merak uyandırsın ve onu içeri çekmeyi sağlayalım.
  9. Doğruları söyleyin her zaman. İnsanlar her zaman her şeyin mükemmel olamayacağını bilecek kadar bilgililer. Firma iyi olsa bile abartı şeklinde yazılan yazılar güvensizlik oluşturup, firmanın imajına zarar verebilir. Alçakgönüllü kelimeler kullanmakta fayda var.
  10. Kelimeleri ekonomik kullanmak gerekir. Kullanılan çok fazla kelime dikkat dağıtır. Daha az kelime daha çok anlatım en temel kural olmalıdır.
  11. Teknik kelimeleri kullanırken sınırlamak gerekir. Genel kitle okurken anlayamayabilir ve bu durumda ulaşmak istediğimiz hedef kitleye ulaşamayız. Eğer hedef kitlemiz kullandığımız teknik kelimeleri anlayabilecek ise kullanmakta zaten sorun olmaz. Önemli olan kıstas burada hedef kitle kim?
  12. Bülteni gözden geçirerek Ne, Nerede, Nasıl, Ne Zaman, Neden ve Kim sorularına cevap verip verilmediğinin kontrolünü yapmalıyız.
  13. Tüm bu bilgiler eşliğinde birinci maddede bahsetmiş olduğum “ ilgili yazının Word olarak hazırlanması ve kontrol edilmesi” kısmı önemini burada göstermektedir. Bu yazı bir yazı bülteni olsaydı anlatılmak istenenden çok yapılan hata akılda kalmış olacaktı.

basın bülteni

Basın Bülteni Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Bilgiler

• Haber başlığı 80 karakteri geçmemelidir.
  • Haber ile ilgili konu başlıkta yer almalı ki arama motorlarında rahatça bulunabilsin. Başlık ve alt başlıklarda tamamen büyük kelime kullanmayın.
  • Basın bülteninin bir hikâyesi olduğunu unutmayın ve paragrafları kısa tutun. Toplamda bir sayfayı geçmeyecek şekilde olmalı, ortalama 3 paragraf halinde bülten hazırlanır. Paragraflarda satır başı bırakılmaz, 12 punto ve Times New roman ile yazılır. Her paragraf arası bir satır boşluk bırakılır ve satır aralığı değeri 1,5 ve tüm metin her iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
  • Bir basın bülteninin standart uzunluğu 300-800 kelime arasındadır. Bülteninizin uzunluğunun dağıtım kalitesini etkilediğini unutmamak gerekir. 300 kelimeden kısa olan bültenler birçok önemli ayrıntıyı atlayabileceğinden, haber değerini yitirebilir.
  • Tarih sağ üst köşede olmalıdır. Ortalanmış olarak büyük harflerle 14 punto kısa başlık ve 13 punto ile spot başlık yer almalıdır.
  • Bülten ile gönderilecek olan görseller ek olarak eklenmemelidir. Bu sizin mailinizin MB yükselteceği için editör bunu yayınlamayacaktır. Bunun için görsellerin linkini vermek sizin yararınıza olacak.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda haber bülteninizi kolayca hazırlayabilirsiniz. Önemli olan en başta biçimsel olarak kurallara uygun bir şekilde yazıyor olmanızdır. Sonrasında ki akış ise tamamen size kalmış.

Yorum

срочный займкредит наличнымикредитная карта