Analytics web alanlar arası izleme özelliği nedir? Iframe yönlendirmesi kullanan siteler, birden fazla alan adı ve üçüncü taraf alışveriş sepeti kullanan işletmeler web alanları arasındaki bağlantıyı nasıl izleyebilir?
İleri düzey Google Analytics ayarlarında izleme verileri önemli ayarlardan biridir. Google ‘ın web sitenizi nasıl izlediğini bilmek web sitenize yönelik önemli değişiklik ve düzenlemeler yapmanıza olanak sağlar. İşte bu izleme verilerinde bahsedeceğimiz iki önemli izleme türü standart izleme ve web alanları arası izleme özelliğidir.
Burada standart izlemeye oranla web alanları arası izleme özelliği Google Analytics’in iki alakalı sitenin oturumlarını tek bir oturum olarak değerlendirmesini sağlamaya imkan vermektedir. Örnek olarak bir e-ticaret siteniz olduğunu ve alışveriş sepeti kısmınızın başka bir alan adı altında bulunduğunu düşünebilirsiniz. Bu ikisi arasında gerçekleşen işlemlerin tek olarak algılanmasını sağlamak için web alanları arası izleme özelliğini kurmanız gerekmektedir. Bu işleme diğer ismi ile site bağlama da denilmektedir.
Web alanları arası izleme özelliğini kullanmadan önce anlaşılması gereken önemli noktalardan biri standart izlemenin nasıl çalıştığıdır. Standart izleme web sitenize gelen trafiği grup olarak kaydetmedir. Örneğin www.nedensosyalmedya.com web sitesi için standart izleme özelliği ile izleme yaptığımızı düşünürsek site ve tüm alt dizinlere gelen trafik bir tek bir birim olarak toplanacak ve gruplanacaktır. Bu sayede kullanıcılar web sitemizde gezinirken bir sayfadan başka bir sayfaya geçiş yaptığında Google Analytics bizim aşağıdaki verileri görmemizi sağlayacaktır.
*Sayfalar arası gezinme yolları
*Sitede geçirilen toplam süre (sayfalarda geçirilen sürenin toplamını ifade eder)
*Ayrı oturumların ve benzersiz oturumların sayısı ve benzersiz kullanıcıların sayısı
Google Analytics standart izleme özelliği ile bu verileri sağlamasının yanı sıra doğru veriler alabilmemiz için ayrı url’lere gelen trafiği benzersiz ve alaksız olarak değerlendirmektedir. Fakat bu kısımda yönlendirilen url’ler belirtilen gruba girmez. Analytics’in raporlada böyle bir ayrıma gitmesindeki temel sebep bir web siteyi ilgilendiren verilerin başka bir web sitenin Analytics raporunda yer almasını engellemektir. Aşağıdaki görselde belirtilen çalışma prensibi daha iyi anlaşılmaktadır.
Web alanlar arası izleme ile kullanıcı davranışı nasıl analiz edilir derseniz şöyle bir örnekle açıklayabiliriz. www.nedensosyalmedya.com web sitesini ve birde sitemize ait ayrı dominde bulunan bir alışveriş sepeti sayfasını düşünün bu ayarı yapmadıysak ana siteye gelen kullanıcı buradan alışveriş sepeti sayfamıza kadar ilerlerse farklı sürelere sahip iki ayrı oturum oluşturmuş iki farklı kullanıcı gibi görünecektir. Bu veri bizim için yanıltıcı olacağından bu durumu önlemesi için web alanlar arası izleme özelliğini kullanırız ve kullanıccı aynı senaryoda bu sefer iki yerine bir kullanıcı olarak değerlendirilir. Kullanıcının ana sitede başlattığı oturum alışveriş sitesinde geçirdiği sürenin sonuna kadar devam ettirilir ve tek olarak sayılır. Aşağıdaki ekran görüntüsünden işleyiş şekli daha net anlaşılmaktadır.
Web alanlar arası izleme özelliği en yaygın hali ile aşağıdaki durumlar için kullanılmaktadır. bunlar; alt alanlar, üçüncü taraf alışveriş sepetleri, Iframe içeriği ve birden fazla alan adının kullanıldığı durumlardır. Belirtilen işlemler için farklı kurlum türleri mevcuttur. Web alanlar arası izleme özelliği birden fazla web sitesine ait verileri tek bir Analaytics mülkünde görüntüleyebilmenizi sağlayacaktır. Bu sayede farklı sitelerden akan verileri tek bir raporlama alanında görmüş olursunuz. Belirttiğimiz yöntem ağırlıklı olarak üçüncü taraf alışveriş sepeti yapılarında tavsiye edilmektedir. Fakat diğer yapılarda tavisye edilen yöntem birden fazla görünüm oluşturmaktır. Görünüm oluşturma detayları için tıklayınız.
Eğer tüm alanlardan gelen verileri bir arada görmek fakat gerektiğinde bu verileri ayrı ayrı da raporları değerlendirmek isterseniz filterelenmiş görünüm oluşturmanızı öneririz. Web alanları arası izlemeyi birden fazla alan adı için kullanırken aralarında ayarlamayı yapmanız yeterli olacaktır. Alt alanlar için Analytics.js ‘yi kullanmanız durumunda ek ayarlama ihtiyacınız olmayacaktır. www.orneksite.com gibi birincil bir alan adı aynı zamanda www.subdomain.orneksite.com gibi bir alt alan adınız mevcutsa verileri tek bir mülkte toplamak için web alanlar arası izleme özelliğini kullanabilirsiniz. Iframe kullanılan bir yapınız varsa yine yine bu özelliği kullanarak verileri doğru olarak görüntüleyebilirsiniz.