SEO Aracı Ahrefs Nasıl Kullanılır? | NSM

SEO Aracı Ahrefs Nasıl Kullanılır?

Ahrefs nedir?

İnterneti okuyabilir misiniz? Herhangi bir web sitesinin link çıkışlarını, aldığı linkleri, SEO çalışması yapıp yapmadığını, ondan bahseden web sitelerinin hangi kelimeleri kullandıklarını öğrenebilir misiniz? Evet, bunların hepsi yapılabilir şeyler. Zaten Google botları bunları sürekli yapmakta. Ancak biz SEO uzmanları bu tür bilgilere her an ihtiyaç duyabiliyoruz ve maalesef Google bu bilgileri bizimle paylaşmıyor. O yüzden SEOMOZ Tool ya da Ahrefs gibi yazılımları kullanıyoruz. Bugün size Ahrefs’i nasıl kullanacağınızdan bahsedeceğim.

Öncelikle www.ahrefs.com şeklindeki adresimize gidelim. Buradaki önemli şeylerden biri Ahrefs’i ücretsiz kullanırsanız size göstereceğim ekranlarla ulaşamayacağınızdır. O yüzden sitenizle alakalı iyi analizler yapabilmek veya bir SEO uzmanı olarak uzun süreli çalışmalar için aylık 79 doları gözden çıkarmalısınız. Pekâlâ, şimdi analizini yapmak istediğimiz siteyi başında “www” olmadan Ahrefs’te aratalım, aşağıdaki gibi.

Ahrefs'te site arama

Ahrefs’te site arama

Ahrefs’i size kendi bloğumuzu analiz ederek anlatacağım çünkü bloğumuz için SEO çalışmasına başlayalı henüz 3 hafta oldu, böylece verileri daha derli toplu görebiliriz. Ahrefs analizinde ilk karşımıza çıkan sayfa “Overview”dur. Buradan sitemizle alakalı genel bilgilere ulaşabiliriz. Örneğin, sitemizi bir şekilde referans gösteren kaç farklı web sitesi olduğu ya da referans edilme grafiğimiz gibi. Aşağıdaki resme baktığınızda “Referring Domains” sayısının 35 olduğunu göreceksiniz. Bu demektir ki; NSM’ye link vermiş toplam 35 farklı web sitesi var. SEO çalışmasında devam ettiğimizde bu sayı 5 ay sonunda 200’ü bulacaktır.

Referring domains sayısı

Referring domains sayısı

Hemen alttaki resimde ise bir grafik görmekteyiz ki biz bu grafik referring domains ve referring pages grafiğidir. Bir web sitesi hakkında sürekli bahsediliyor mu? Yani sürekli link çıkışları oluyor mu? Buradan görüntülüyoruz. Eğer sarı olan çizgi yükselişteyse, marka ya SEO çalışması yapıyordur ya da bloggerlara özel bir kampanya düzenlemiştir, sürekli link alıyordur. Mavi olan çizgi ise link verilen sayfalarınızın grafiğidir ve genelde sarı çizgi ile mavisi arasında doğru orantı vardır. Yani biri artarken diğeri de artar.

Referring domains ve pages grafiği

Referring domains ve pages grafiği

Aşağıda gördüğünüz resimde ise, tekrar “Overview” sekmesinin altında bulunan “Anchors Cloud” verilerine ulaşıyoruz. Ahrefs bize burada sitemize çıkılmış linklerin hangi kelimelerle çıkıldığını söylüyor. Sosyal medya sitesi olan şu linke tıklarsanız SEO makalesi yayınladığımız bir web sitesindeki sayfaya ulaşacaksınız. Bu makalede iki “Anchor text”im bulunmakta “sosyal medya yazarlığı” ve “sosyal medya içerik ve paylaşım”. Bu anahtar kelimeler aşağıda gibi veriler şeklinde Ahrefs tarafından analiz ediliyor. Dikkatinizi çekerse sürekli farklı anahtar kelimeler kullansak da “sosyal medya” kelimesini bir şekilde içinde geçiriyorum çünkü NSM’ye sosyal medya kelimesinde SEO çalışması yapıyoruz. Bu şekilde linklemeye devam ettikçe bir yerden sonra her anahtar kelimeyi orada %3’lük paydayla göstermek yerine, direkt olarak “sosyal medya” kelimesini oraya alacak ve yaklaşık %20 gibi yüzdelik dilim verecek. (Isınıyor muyuz gençler?)

Anchor bulutu

Anchor bulutu

Şimdi ise hemen aşağıda bulunan resme dikkatimizi verelim. Sitemize link verirken köprülediğimiz “Anchor text”lerde en fazla hangi kelimelerin geçtiğini söylüyor bize. Gördüğünüz gibi %94’ünde “sosyal”, %85’inde ise “medya” kelimesi geçmiş. Böylece Google bir yerden sonra NSM’yi “sosyal medya” kelimesinde hızlı bir biçimde indexleyecek. Diyelim ki “Sosyal medya yönetimi” kelimesinde yükselmek istiyoruz, o zaman ne yapmamız lazım? “Yönetimi” kelimesini de “Anchor text”lerde bolca geçirmemiz gerekir ki “sosyal” ve “medya” kelimeleri kadar yüzdeliği fazla olsun.

Anchor terimleri

Anchor terimleri

 

Referring domains tuşu

Referring domains tuşu

Sırada ise yukarıdaki resimde de gösterdiğim üzere tuşa tıklayıp “Referring Domains” sayfasına gitmek var. Aşağıda gördüğünüz resimde gözünüze hemen resmin üst kısmında yer alan bar çarpsın. Orada hangi linklerin “nofollow” verildiğini, “sitewide” ve “notsitewide” gibi verileri görüyoruz. Sitewide, banner ve benzeri linklerdir. Yani bir web sitesinin tüm sayfalarından sitemize gelen linkler demektir. Notsitewide ise web sitesinin yalnızca 1 sayfasından sitemize gelen linktir. Ayrıca bu ekranda hangi web sitelerinden link aldığımızı görebilirsiniz, hatta yanlarındaki “backlinks”e tıklarsanız o sitenin hangi sayfasından link aldığımızı da öğrenebiliyorsunuz. (Hoş değil mi :))

Referring domain çıktısı

Referring domains çıktısı

 

Linked domains tuşu

Linked domains tuşu

Son olarak “Linked Domains” kısmına giriş yapacağız. Burada ise aşağıda da gördüğümüz gibi sitemizden başka web sitelerine verilmiş linkleri görüyoruz. Bunun yanında yorum kutumuza bırakılmış ve izin vermediğimiz linklere bile ulaşabiliyoruz. Bu linklerin tamamını “Nofollow” yapmam benim hayrıma olacaktır çünkü “Linked Domains” sayısı SEO açısından önemli bir metrik.

Linked domains çıktısı

Linked domains çıktısı

Gördüğünüz gibi bir web sitesinin inciğini cıncığını Ahrefs aracılığı ile öğrenip onu atom altı parçacıklarına kadar ayrıştırabiliriz. Aslında Ahrefs ile ilgili anlatılacak daha çok şey var ancak makale fazla uzamasın diye bugünlük bu kadar yeter diyelim. Bol linkli günler diliyorum…

Burhanettin Mirzooğlu

Yorum

Yorum Yaz