İnterneti okuyabilir misiniz? Herhangi bir web sitesinin link çıkışlarını, aldığı linkleri, SEO çalışması yapıp yapmadığını, ondan bahseden web sitelerinin hangi kelimeleri kullandıklarını öğrenebilir misiniz? Evet, bunların hepsi yapılabilir şeyler. Zaten Google botları bunları sürekli yapmakta. Ancak biz SEO uzmanları bu tür bilgilere her an ihtiyaç duyabiliyoruz ve maalesef Google bu bilgileri bizimle paylaşmıyor. O yüzden SEOMOZ Tool ya da Ahrefs gibi yazılımları kullanıyoruz. Bugün size Ahrefs’i nasıl kullanacağınızdan bahsedeceğim.
Öncelikle www.ahrefs.com şeklindeki adresimize gidelim. Buradaki önemli şeylerden biri Ahrefs’i ücretsiz kullanırsanız size göstereceğim ekranlarla ulaşamayacağınızdır. O yüzden sitenizle alakalı iyi analizler yapabilmek veya bir SEO uzmanı olarak uzun süreli çalışmalar için aylık 79 doları gözden çıkarmalısınız. Pekâlâ, şimdi analizini yapmak istediğimiz siteyi başında “www” olmadan Ahrefs’te aratalım, aşağıdaki gibi.
Ahrefs’i size kendi bloğumuzu analiz ederek anlatacağım çünkü bloğumuz için SEO çalışmasına başlayalı henüz 3 hafta oldu, böylece verileri daha derli toplu görebiliriz. Ahrefs analizinde ilk karşımıza çıkan sayfa “Overview”dur. Buradan sitemizle alakalı genel bilgilere ulaşabiliriz. Örneğin, sitemizi bir şekilde referans gösteren kaç farklı web sitesi olduğu ya da referans edilme grafiğimiz gibi. Aşağıdaki resme baktığınızda “Referring Domains” sayısının 35 olduğunu göreceksiniz. Bu demektir ki; NSM’ye link vermiş toplam 35 farklı web sitesi var. SEO çalışmasında devam ettiğimizde bu sayı 5 ay sonunda 200’ü bulacaktır.
Hemen alttaki resimde ise bir grafik görmekteyiz ki biz bu grafik referring domains ve referring pages grafiğidir. Bir web sitesi hakkında sürekli bahsediliyor mu? Yani sürekli link çıkışları oluyor mu? Buradan görüntülüyoruz. Eğer sarı olan çizgi yükselişteyse, marka ya SEO çalışması yapıyordur ya da bloggerlara özel bir kampanya düzenlemiştir, sürekli link alıyordur. Mavi olan çizgi ise link verilen sayfalarınızın grafiğidir ve genelde sarı çizgi ile mavisi arasında doğru orantı vardır. Yani biri artarken diğeri de artar.
Aşağıda gördüğünüz resimde ise, tekrar “Overview” sekmesinin altında bulunan “Anchors Cloud” verilerine ulaşıyoruz. Ahrefs bize burada sitemize çıkılmış linklerin hangi kelimelerle çıkıldığını söylüyor. Sosyal medya sitesi olan şu linke tıklarsanız SEO makalesi yayınladığımız bir web sitesindeki sayfaya ulaşacaksınız. Bu makalede iki “Anchor text”im bulunmakta “sosyal medya yazarlığı” ve “sosyal medya içerik ve paylaşım”. Bu anahtar kelimeler aşağıda gibi veriler şeklinde Ahrefs tarafından analiz ediliyor. Dikkatinizi çekerse sürekli farklı anahtar kelimeler kullansak da “sosyal medya” kelimesini bir şekilde içinde geçiriyorum çünkü NSM’ye sosyal medya kelimesinde SEO çalışması yapıyoruz. Bu şekilde linklemeye devam ettikçe bir yerden sonra her anahtar kelimeyi orada %3’lük paydayla göstermek yerine, direkt olarak “sosyal medya” kelimesini oraya alacak ve yaklaşık %20 gibi yüzdelik dilim verecek. (Isınıyor muyuz gençler?)
Şimdi ise hemen aşağıda bulunan resme dikkatimizi verelim. Sitemize link verirken köprülediğimiz “Anchor text”lerde en fazla hangi kelimelerin geçtiğini söylüyor bize. Gördüğünüz gibi %94’ünde “sosyal”, %85’inde ise “medya” kelimesi geçmiş. Böylece Google bir yerden sonra NSM’yi “sosyal medya” kelimesinde hızlı bir biçimde indexleyecek. Diyelim ki “Sosyal medya yönetimi” kelimesinde yükselmek istiyoruz, o zaman ne yapmamız lazım? “Yönetimi” kelimesini de “Anchor text”lerde bolca geçirmemiz gerekir ki “sosyal” ve “medya” kelimeleri kadar yüzdeliği fazla olsun.
Sırada ise yukarıdaki resimde de gösterdiğim üzere tuşa tıklayıp “Referring Domains” sayfasına gitmek var. Aşağıda gördüğünüz resimde gözünüze hemen resmin üst kısmında yer alan bar çarpsın. Orada hangi linklerin “nofollow” verildiğini, “sitewide” ve “notsitewide” gibi verileri görüyoruz. Sitewide, banner ve benzeri linklerdir. Yani bir web sitesinin tüm sayfalarından sitemize gelen linkler demektir. Notsitewide ise web sitesinin yalnızca 1 sayfasından sitemize gelen linktir. Ayrıca bu ekranda hangi web sitelerinden link aldığımızı görebilirsiniz, hatta yanlarındaki “backlinks”e tıklarsanız o sitenin hangi sayfasından link aldığımızı da öğrenebiliyorsunuz. (Hoş değil mi :))
Son olarak “Linked Domains” kısmına giriş yapacağız. Burada ise aşağıda da gördüğümüz gibi sitemizden başka web sitelerine verilmiş linkleri görüyoruz. Bunun yanında yorum kutumuza bırakılmış ve izin vermediğimiz linklere bile ulaşabiliyoruz. Bu linklerin tamamını “Nofollow” yapmam benim hayrıma olacaktır çünkü “Linked Domains” sayısı SEO açısından önemli bir metrik.
Gördüğünüz gibi bir web sitesinin inciğini cıncığını Ahrefs aracılığı ile öğrenip onu atom altı parçacıklarına kadar ayrıştırabiliriz. Aslında Ahrefs ile ilgili anlatılacak daha çok şey var ancak makale fazla uzamasın diye bugünlük bu kadar yeter diyelim. Bol linkli günler diliyorum…
çok güzel bir site olmuş elinize sağlık
Teşekkürler.
güzel bir açıklama olmuş fakat ücretli olması kullanmamızı engelliyor.
Maalesef bu tür SEO araçları genelde ücretli oluyor.
Süper bir anlatım olmuş. Detaylı ve bilgi verici. Elinize sağlık.
Teşekkürler.
Gerçekten çok hoşuma gitti. Ahrefs ama 7 gün ücretsiz sanırım sonrasında iptal ediyor.
Güzel bir çalışma olmuş.
Ahrefs ile ilgili detaylı bilgileri biz yeni kullanıcılara sunduğunuz için teşekkürler
Rica ederiz :)
Peki hocam önerebileceğiniz en iyi ücretsiz seo aracı hangisidir?
Güzel bi paylaşım sizden diğer seo araçlarının tanıtımını da bekliyoruz..
Merhabalar, tabi. Yakın gelecekte sizin için bir tane hazırlayacağım.
Güzel çalışma teşekkürler
Merhaba hocam ahrefs ile ilgili en iyi anlatımı siz yapmışsınız.Bende 79 dolarlık paketten almak istiyorum ama anlayamadığım kısım şu campany 3 yazıyor bunun anlamı nedir ? Yani günde 3 site mi sorgulayabiliyoruz ?
2.sorum 179 dolarlık pakette kırık linkleri görme,full ken 79 luk pakette basic yazıyor bu basic in anlamı nedir ? Yine 179 luk pakette zararlı yada kalitesiz bağlantılar görünüp engellenebiliyor 79 luk ta yok.Bu konularda bilginiz varsa paylaşabilirmisiniz.Özellikle Basic ne oluyor tam olarak.Şimdiden teşekkür ederim.
Mustafa bey selamlar,
79 dolarlık pakette ayda 5 milyon sorgu yapabiliyorsunuz. Kampanya kısmı, sürekli izleme için kurulan bir yapı.
179 dolarlık pakette disavowed dosyalarınızı yükleyebiliyorsunuz. Böylece Ahrefs içinde daha doğru sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Ancak pek de gerekli değil. Sonuçta önemli olan Search Console’a yüklemek.
İyi günler dilerim.
Üstadım,değerli cevabına çok teşekkür ederim.Sitenize ve site ziyaretcilerinize göstermiş olduğunuz ilgi alaka umarım hiç bozulmadan devam eder.Çünkü bir çok seo hocaları olduklarını iddaa eden ve sitelerine ziyaretci çekip amaçları biz bu işi biliyoruz gelin size seo yapalım seo dan para kazanalım mantığı güden çakallara dönmeyiniz.Adamlar konu açmış onlarca teşekkür,yorum ve soru sorulmuş zahmet edipte rica ederiz bile demiyor hiç bir soruya cevap vermiyolar.Benim felsefem böyle kişiler benim sitemi google ın 1.sırasına çıkarsa bile o kişilerle iş yapmamak üzerine kuruludur ki,ziyaretci seni ziyaret etmiş bir şey sormuş sen dönüpte bir kelam etmeyecek kadar burnun kaf dağında ise,işi versek g… de dolaştırırlar.Ben bu tarz siteleri google da çıktığında dahi girip okumuyorum artık.Sizi de sık ziyaret ettiğim sitelere ekliyorum.Başarılarınızın devamını diliyorum.
Teşekkür ederim ince düşünceleriniz için :) iyi çalışmalar.
Son derece güzel bir çalışma olmuş. Ancak daha detaylı bir yazı bekliyoruz eminim ki o da çok güzel, akıcı ve kolay anlaşılır olacaktır.
Elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız gayet iyi anladım anlatımınızdan.
SEO için önerebileceğiniz daha makul ücretlerde ya da ücretsiz yararlanabileceğimiz seo araçları var mıdır?
Selam, Ahrefs ile aynı özellikleri birebir sağlamasa da seomoz ya da semrush’ı deneyebilirsiniz.
Selam bu ahrefs orumcekleri benim sitemde hiç çıkmıyorlar ayrıca ziyaretçi olarak görünüyorlar ve saatte en az 50 60 defa geliyorlar bu ne demek oluyor iyimi kötümü anlamadım ve ben o siteye hic üye olmadim.
Ahrefs ve MOZ arasında kaldım. Hangisini tercih etmemiz önerirsiniz.
Karşılaştırma yazısı bekliyoruz.
Merhaba
ahrefs istatistiklerinde ve diğer istatistiklerde bütün verilerim rakibim olduğum bir firmadan çok daha yüksek fakat google sıralamasında bahsettiğim site her zaman 1.sırada ben ise 3. sıradayım bunun nedeni ne olabilir acaba ?
Sitenizin URL yapısını düzenlemeli ve “Referring Domains” sayınızı arttırmalısınız.
güzel ama öcretsiz olsa daha iyi olur
teşekkürler çok güzel yazı olmuş devam etseydiniz daha güzel olurdu
yenisini yazmayı düşünüyorum :) sağolun.
teşekkürler güzel bilgiler için
Umarım ki, bir fark yaratabilmiştir dijital pazarlama çalışmalarınızda.
Beğendim yazınızı teşekkür ederim. Ahrefs çok işime yarayacağa benziyor.
Tesisat firmamızın sitesini bu aracı kullanarak kontrol ediyoruz. Bu anlatım sayesinde daha iyi analizler yapacağımız kesin. Teşekkürlerimizi sunarız.
ahreft üyeligi aldım ama nasıl kullanıcagımı bilmiyorum vallaha sagolun hocam
elinize ve bilginize saglık .cok ince detayları varmıs yeni ogrendim tesekkurler..
Hocam Paylaşım İçin teşekkürler
Bu güzel anlatım için teşekkürler, yazınızı okuduktan sonra ahrefs almaya karar verdim açıkçası :)
Merhabalar bu güzel yazı için öncelikle teşekkürler, son zamanlarda backlink analizi ve temizliği başlığı oldukça yaygın, bu tarz analiz sitelerinden analiz sonrası spam olan backlinkleri nasıl temizlemeliyiz nelere dikkat etmemiz gerekir bununla ilgili bir makale hepimizi aydınlatacaktır. İyi çalışmalar.
Teşekkürler.
Lite paket kullanmayı düşünüyordum. Yazınız karar vermemi netleştirdi.
Gayet yararlı bir makale olmuş okurken gerçekten hem keyif aldım hemde bilgi edinmiş oldum kaliteli paylaşımınız için teşekkürler.
teşekkürler ne işine yaradığını bilmiyordum iyi açıklama yapmışsınız
Çok güzel bilgilendirici bir metin olmuş peki free olarak kullanmanın paralı kullanımdan farkları nedir? Bende free üyelik var keywords rank dışında birçok özelliği kullanabiliyorum
Su kaçağı tespiti yapan firmamız için bizde kullanıyoruz. Ahrefs konusunda bundan daha iyi bir anlatım olamazdı. Teşekkür ederiz.
bilgi için teşekkür ederiz. Ahrefs i bilmiyorduk hemen başlıyorum
Çalışma için Teşekkürler
teşekkürler .çok faydalı bir yazı olmuş …
Harika bir anlatım olmuş elinize sağlık. Ben daha karışık ve zor bekliyordum da gayet basitmiş.
Selamlar… Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, kullanım detaylarını çok güzel açıklamışsınız ama artık ücretsiz deneme süresini bile ücretliye dahil etmişler ve ayda minimum 99 dolar istiyorlar, daha düşük rakamlı kullanabileceğimiz analiz araçları varsa paylaşırsanız harika olur. İyi çalışmalar…
Bilgilendirme için çok teşekkürler bende aldım ancak bir türlü türkçeye çevrilmiyor bu proğram.
Makale için teşekkürler :)
Teşekkürler yararlı bir paylaşım
Makale mükemmel, bir solukta okunuyor ama sanki birden kesilmiş. Devamını bekliyoruz :)
Burhanettin bey, ahrefs malakenizin en heyecanlı yerinde bitirdiniz. Devamını gelirse harika olur. elinize sağlık
Güzel yazı olmuş emek verilmiş teşekkür ederiz.
yararlı bir makale, teşekkürler
Güzel birüyalar makale olmuş teşekkürler.
Hocam elinize sağlık. Bu konuda çoğu kişinin bilmediği konulara değinmişsin. Yazılarının devamını dilerim.
Gayet güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık bu arada Ahrefs in Türkçe anlatım videoları var mı? veya bildiğiniz url
Elinize sağlık çok güzel olmuş ama bir şey merak ediyorum ahrefs 1 haftalık alınca diğer ayları otomatik mi çekiyor kredi kartından ?
Teşekkürleri. Ahefs benzeri siteler varmı ücretsiz olarak bu konuda aydınlatırmısınız acaba?
Gerçekten hakkı var piyasadaki en iyi programlardan biri lakin 79 dolar küçük ölçekli firmalar için biraz fazla gibi.Daha makul fiyatlar ayarlansa güzel olur.
Her neyse yine de güzel bilgiler edindim Burhanettin Bey sayenizde , şayet gerçekten sizden aldığımız bilgiler bizi sitemizi şekillendirirken daha bilinçli olmamızı sağlıyor.
Ahrefs bence kısıtlı bir ücretsiz kullanım açmalı. Trial kullanım için bile 1 haftaya 7$ talep etmesi hoş değil. Ama kaliteli de bir sistem. Sisteme laf yok.
Paylaşım için teşekkrler.
Güzel eşsiz bilgilerinizi bizimle paylaşarak, anlatımınız resimlerle bütünleyici olmuş. Başarılarınızın daimi olması temennisiyle…
Keşke Hala Ücretsiz olsaydı
Malesef bugünkü kurlardan ahrefs kullanmak hayal oldu daha uygun bir proğram bilen varsa söylesin lütfen.
Ahrefs SEO işiyle uğraşan veya kendi siteleri için çırpınan bizim gibi webmasterlar için bulunmaz bir nimet. Fakat bu dolar seviyelerinde şuan alınması çok zor. Alternatifi var mıdır?
Keşke ücretsiz olsaydı
ahrefsin aylık ödemeleri oldukca yüksek deneme sürümü almayı istiyorum ama değer mi bilemiyorum. ahrefs için illa gerekiyor diyebilirmiyiz ?
Çok yararlı bilgiler, teşekkürler.
yararlı bir bilgi teşekkürler
çok iyi bir makale olmuş. varolun
elinize sağlık burhanettin bey.
yararlı bilgiler ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederiz.