Holistik SEO nedir? Holistik SEO’nun geleneksel SEO çalışmalarından farkı nedir? Holistik SEO çalışması yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Günümüzde çoğunlukla bir çok firmanın kullandığı, bilmeyenlerin dahi bir kulak aşinalığı edinmiş olduğu SEO konusu her geçen gün yaşadığı değişikliklerle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Google’ın algoritma değişikliklerine hızla ayak uydurmaya çalıştığımız bu günlerde yeni bir kavramla daha karşı karşıyayız. Bahsi geçen Holistik SEO konusu kelime anlamınında ifade ettiği üzere bütünsel SEO anlamına geliyor. Yapılan SEO çalışmaların tüm mecralarda bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesi ve uygulanması kapsayan bu SEO çalışması geleneksel SEO çalışmalarında uygulanan bazı teknikleri kapsamasının yanı sıra daha detaylı bir hale de getiriyor.
Bu güne dek SEO uzmanları her ne kadar kullanıcıya yönelik SEO çalışmaları yapsalar da arka planda her zaman öncelik verilen konu arama motorlarına daha hoş görünme ve yükselme kaygısı ile yapılan çalışmalar olarak karşımıza çıkıyordu. Fakat Holistik SEO artık bize diyor ki daha fazla kullanıcı odaklı olmalısın. Buna bağlı olarak da geleneksel SEO tekniklerinin ötesine geçilerek Holistik SEO çalışmaları yapmaya başlamalıyız.
Holistik SEO Çalışması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Web sitesi için kullanıcı odaklı olan bir link yapısı oluşturulmalıdır.
- Anahtar kelime seçiminde kullanıcı beklentilerini karşılayacak nitelikte kelimeler kullanılmalıdır. Ve anahtar kelimeler 2 kelimeden daha uzun olan anahtar kelimeleri seçmeye özen gösterilmelidir.
- Web sitesi içerikleri sürekli olarak güncel tutulmalıdır ve kaliteli içerik paylaşmaya dikkat edilmelidir. Bu işlemin kullanıcı açısından olduğu kadar Google açısından da faydalı olduğu unutulmamalıdır. Siteniz ne kadar sık güncelleniyorsa Google botları web sitenizi o derece daha fazla ziyaret edecektir. İçeriğiniz ise ne kadar kaliteli olursa kullanıcılar web sitenizde daha fazla kalacaklardır.
- Sosyal medya ve Adwords’den destek alınmalıdır. Diğer dijital kanallarda da web sitesinde paylaşılan linklerin çıkışları yapılıyor olmalıdır.
- Sosyal medya butonları web sitesinde görünür ve belirgin olmalıdır. Ziyaretçilerin sosyal hesaplara da kolay ulaşabilecekleri şekilde konumlandırılmalıdır.
- Firmanın hizmet verdiği sektör ve rakipleri iyi analiz edilmelidir. Rakip web siteleri incelenerek rakiplerden daha farklı ve daha fazla kullanıcı odaklı olan yapı kendi web sitenize entegre edilmelidir.
Yukarıda sayılan maddeler asıl olarak geleneksel SEO çalışmalarında zaten mevcutta uygulanmaktadır. Fakat Holistik SEO açısından bu uygulamalar daha detaylandırılarak yapılmaktır. Başta da belirttiğimiz gibi Holistik SEO uygulanırken adından da anlaşılacağı üzere bütünsellik ön planda olduğundan dijital kanalların bir çoğununda eş zamanlı olarak hareket edilmelidir. Adwords reklamcılığı ve sosyal medyadan da destek alınmalıdır. Sitede mevcut olan paylaşımların link çıkışları sosyal medya ve Adwords çalışmaları ile de paylaşılmalıdır. Sonuç olarak Holistik SEO adından da anlaşılacağı üzere bir bütünlük demek ve bu bütünlüğü sağlarken mümkün olduğunca tüm dijital kanalları kullanmak web siteniz için artı değer demek oluyor.
Merhaba. Yazınız güzel, okunası bir yazı. Emeğinize sağlık. Bu konu hakkında bir sorum olacak size. “Web sitesi içerikleri sürekli olarak güncel tutulmalıdır” dediğiniz durumun bir kıstası var mıdır? Yani haftanın belirli zamanlarında yayın paylaşımı her açıdan iyidir mi denebilir? Yoksa sadece istikrar olsun da isterse 3 haftada bir yazı yayınlasak da olur diyebilir miyiz? Şimdiden teşekkürler.
Seo’da Dmoz kaydının bir önemi hala kaldı mı merak ediyorum. Ayrıca hızın da seo için önemli olduğunu düşünüyorum.
hemen uygulamaya basliyorum
Sanırım en önemlisi de kaliteli içerik. Arama motorunun zaten amacı kaliteli içeriği bulmak. Siz kaliteli olun onlar sizi bulur :)
Holistik :) Enteresan gerçektende sürekli bir SEO kavramı üretme durumları var
Etiket kullanımı için ne diyorsunuz? Son dönemlerde etiketlerin artık olumsuz etki yaptığı konuşuluyor.
Adwords’te talep azaldığında seo konusunda etkili hale gelecek demekki :)
Simdi sosyal medya teklamlari ve adwords reklamlari ile websitemizin seosunu güçlendirmek mümkün mü yani?
sitemizle alakalı ana sayfaya adwords yardımı ile hit almış olsak faydası olacak mı?
Bunun için ne kadar bütçe ayırmamız lazım?
Güzel ve derleyici bir yazı olmuş , seo sektörü o kadar değişen bir sektör ki kendinizi bile bilgi yönünden güncellemezseniz sonunda yapabileceklerinizin sınırlı olduğunun ve bir fayda sağlayamacağının farkına varıyorsunuz.Şahsen ben yazınızı çok beğendim , açıklayacı ve yalın olmuş teşekkür ederiz emeklerinize sağlık :)
Birçok yerde gördüğümüz ancak anlamını pek çok kişinin bilmediği “Holistik SEO” kavramını detaylı bir şekilde anlattığınız için teşekkürler.
Kişisel fikrim, kaliteli ve özgün içerik üretip yayınlamak yetmiyor. Bu içerikleri mutlaka diğer kanallardan da hedef kitleye pazarlamak gerekiyor. Sonuçta backlink almamış veya sosyal medyada yeterlince paylaşılmamış bir yazının arama motorlarının gözünde de pek değeri olmayacaktır. Ya da en azından beklediğiniz faydayı sağlamayacaktır.
Yazılarınızı ve tweet’lerinizi takip etmeye devam edeceğim :) Çalışmalarınızda başarılar…
adwords reklamlari ile websitemizin seosunu güçlendirmek mümkün mü???