Referring Domains ve Linked Domains Ayrımı | NSM

Referring Domains ve Linked Domains Ayrımı

Referring ve Linked Domains

SEO çalışmaları kapsamında yapılan linklemeler seneler geçtikçe evrilmektedir. Artık linkleme çalışmalarında nitelik, nicelik unsurundan daha değerlidir.

Önceleri başka bir web sitesinin direkt domain adımıza yönlendirme yapması yeterliyken bu durum zamanla ana sayfa yönlendirmelerinin yanında iç sayfalara ve hatta makale içinden yapılan yönlendirmelere doğru değişmeye başladı. İlk zamanları ele aldığımızda sadece adetsel fazlalık üzerine konuşulurken (web sayfaları ve bloglar için en uygun strateji alabildikleri kadar backlink almalarıydı) günümüzde Referring Domains ve Linked Domains kavramlarının birbiriyle olan uyum da önemli hale gelmiştir.

Referring Domains ve Linked Domains Nedir ve Aralarındaki Uyuma Nasıl Yaklaşmak Gerekmektedir?

Referring Domains, kaç farklı link yönlendirdiğinin önemi olmaksızın sizin web sayfanızı tavsiye eden (Referring) tekil bir web sitesidir. Yani sektördeki adıyla “Backlink” çalışmalarınız sonucunda tavsiye edildiğiniz toplam web sitesi sayısıdır.

Linked Domains ise kendi web sitenizden yönlendirmeler yaparak tavsiye ettiğiniz birbirinden farklı web sitelerinin toplamıdır. Tabi bu tanımda yapılan yönlendirmelerin tamamının “Dofollow” olduğunu düşünmemiz doğru olur. “Nofollow” olarak yaptığınız yönlendirmeler her ne kadar “Linked Domains” kategorisinde ele alınsa da sitenizin SEO puanını etkilemezler.

Hangi Amaçla Referring Domains’lerden Backlink Alınır?

Temelde iki amaç için kullanılmaktadır;

  1. Site içi trafiğini arttırmak.
  2. Google sıralamasında üst sıralara çıkabilmek.

Kendi sitenize Referring Domains’lerinizden yönlendirme alırken Backlink’inizin her iki durumu da sağlaması en optimum seçenek olacaktır.

Daha önce belirttiğimiz gibi önceleri sitenize sadece sayıca çok fazla backlink almanız yeterli oluyordu ancak bugün bir sayfanın sadece aldığı link sayısını değerlendirmemektedir, hangi web sayfalarından, hangi sıklıkla ve hangi keywords’lerden oluşan Anchor Text’lerden link aldığı da değerlendirilmektedir. Bu da Google’ın artık niteliğe çok fazla önem verdiğini göstermektedir. Çok fazla link mi alıyorsunuz çok güzel, peki kimlerden link alıyorsunuz? Sizi tavsiye eden kişiyi ne kadar özenli seçtiniz? Link alacağınız sitelerin hem referring domain hem de linked domains durumlarının Ahrefs veya Moz gibi sitelerden kontrol edip ona göre backlink alma kararı vermeniz gerekir. Backlink almayı düşündüğünüz sitenin veya web sayfasının linked domains sayısının, referring domains sayısından çok fazla olması durumunda bu web sayfasından backlink almamak daha doğru bir strateji olacaktır.

Ayrıca link aldığınız Referring Domains’lerin kalitesi ve içeriği sizin web sayfanızın organik sıralamasını da etkilemektedir. Fazla sayıda link yerine referring domains’lerin puanı, niteliği ve içeriğine daha fazla önem verilmelidir.

İyi bir SEO çalışması yapmak için aldığınız Backlink’lerin hangi koşul ve durumda verildiği de önemlidir. Yani Referring Domains’lerden aldığınız Backlink’ler eğer nofolllow ise bu sizin Referring Domains’den aldığınız yönlendirmenin tüm faydalarından yararlanamadığınızı gösterir. Böyle bir yönlendirme aldığınız durumda site içi trafiğiniz pozitif etkilenecektir ancak Google sıralamanız ile ilgili olarak pozitif veya negatif herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır. Tam olarak kesin bir doğru olmasa da Referring Domains’lerinizden aldığınız backlinkler ve Linked Domains olarak sizin yaptığınız yönlendirmelerle ilgili olarak hem dofollow hem de nofollow şeklinde karma linkler verilmesi daha optimum bir yol olabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, siz kendi sitenize başka web sayfalarından veya sitelerinden backlink alırken yoğunluğun dofollow olması, tam tersi durumda yönlendirme verdiğinizde ise ağırlıklı olarak nofollow link verilmesidir

Yorum

Yorum Yaz