LSI; sitenizin içeriğini oluştururken ya da linkleme çalışması için başka web sitelerinde yayımlanmak üzere hazırladığınız makalelerinizin arama motoru optimizasyonuna uygun oluşturulmasını sağlayan bir tekniktir.
LSI, Latent Semantic Indexing demek oluyor ki dilimizde karşılığı “Gizli Anlamsal İndeksleme”. SEO danışmanlarının verdiği hizmetlerin başlıklarından bir tanesi de SEO uyumlu makaledir. Sanıyorum ki SEO ile ilgili çalışmalar yapmaya niyetlenen kişiler, SEO kelimesini Google’da aradığında bahsettiğim SEO uyumlu makale cümlelerine aşinadır. İşte LSI, hazırladığınız içeriğin SEO uyumlu olmasını sağlar. Bu konu hakkında Türkçe kaynak azlığı, çoğu SEO uzmanının çalışmalarında LSI tekniğini kullanmasını zorlaştırıyor tabi. Peki, Gizli Anlamsal İndeksleme deyince aklımıza ne gelmeli?
Google da üstte sorduğum sorunun benzerlerini kendine sorduğu için LSI ortaya çıkmıştır. Nasıl ki Murat Boz deyince aklımızda popstar canlanıyorsa ya da saksı deyince Doğuş geliyorsa Google’da da sistem aynı şekilde işler. Yani “Leb” demeden Çorum’u anlar.
Bir örnek üzerinden gidelim. Diyelim ki ben kendi bloğuma “SEO” anahtar kelimesi üzerine arama motoru optimizasyonu çalışması yapmak istiyorum. Yani Google’a SEO yazıldığında ilk sırada yer almak istiyorum. Peki, Google için SEO kelimesine eşit kelime ya da kelime grupları nedir?
“Adwords Keyword Tool” a girip SEO yazalım ve yerel aramalar kategorisini çoktan aza doğru sıralayalım.
Gördüğümüz gibi; SEO SEO, Web SEO, SEO Web tasarımı gibi kelimeler Google’da SEO ile ilgili aramalarla ilişkili. Bu şu demek, ben yazdığım makalede üstteki 7 kelime ve kelime grubunu kullanırsam SEO ile ilgili aramalarda bu makalem muhtemelen indekslenecektir. Yani Google için bu anahtar kelimeler bir şekilde SEO kelimesiyle birbirine bağlı ve aralarındaki korelasyondan ötürü hemen hemen eşit gibiler. Tabi ben sadece ilk 7’sini kestim, sonraki anahtar kelimeleri de düşünebilirsiniz.
Nasıl ki fındık deyince aklımıza Karadeniz, İskender deyince Bursa geliyorsa; Google için de SEO deyince aklına bu aralar “SEO SEO” geliyor. Aslında biz bir şekilde birbiri ile bağlantısı güçlü olan kelimeleri kullanıp merkezlerinde yer alan arama teriminde üst sıraya çıkmaya çalışıyoruz. Gizli anlamsal indeksleme bize bunu sağlıyor.
LSI tekniğini iyi kullanıp web sitemizin tüm içeriğini anlamlı cümleler oluşturacak şekilde bu anahtar kelime grupları ile yazarsak sitemizin indekslenmesindeki alacağı yol hızlı olacaktır. Ayrıca linkleme çalışmasında hazırlanan makalelerde de bu teknik uygulanmalıdır.
SEO üzerine yazılmış kısa ve öz bir makale. Yeterince bilgilendirici bir makale olmuş. Bilgiler için teşekkürler.
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Merhaba
web sitemde teferanslarda 60 adet web sitesine link cikisi var.
sitemin degerini dusuruyor zannedersem
bunlara link verirken nofollow kodunu nereye yszacagim
Gercekten faydali bir bigi idi , tesekkur eserim.
[…] daha vardır. SEO içerik optimizasyonu konusunda LSI tekniğinin nasıl uygulandığını, “Bir SEO Tekniği: LSI” adlı makalemizden […]
[…] Semantik indexlemenin nasıl yapıldığını öğrenmek için lütfen tıklayınız. […]
Öncelikle basit ve öz anlatımınız için çok teşekkürler. LSI kullanırken ana anahtar kelimelerde olduğu gibi kalın, italik ve altı çizgili mi kullanmamız gerekiyor?
Teşekkür ederim. Hayır, olduğu gibi yazmanız yeterli ancak bazı ara ve alt başlıklarda H etiketlerini kullanmanızı tavsiye ederim.
Merhabalar.
Çok güzel bir anlatım olmuş. Özellikle içerik hizmeti amacı ile onlarca yazar ile çalışan biri olarak yazar arkadaşlara yönlendireceğim bir bilgi.
Selamlar, yorumunuz için teşekkür ederim. Ücretli araçlardan keyword.io’u da denemenizi tavsiye ederim. İyi çalışmalar.
Güzel ve açıklayıcı yazınızdakileri kendi siteme uyğulayarak iyi sonuçlar alabileceğimi umuyorum. Diğer okurlarınız kadar bende yazdıklarınızdan faydalanmak için çalışacağım teşekkürler
Seo konusunda makale yazanların genelde dikkat etmediği bir konuyu yazmışsınız. Yukarıdaki kurallara göre yazılacak bir içerik, makale üretenlerin yazdığı birçok sayfaya bedel olacaktır.
Başarılar dilerim.
Seo ile alakalı okumuş olduğum pek çok yazı içerisinde bu teknikte bilgi paylaşan sitelere rastlamak çok zor.verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler
Merhabalar, yorumunuz için çok teşekkürler. Daha iyilerini yazmaya çalışacağız :)
Makaleniz için teşekkür ederim sayenizde yeni bir bilgi daha öğrendik.
Yorumunuz için çok teşekkürler.
[…] daha vardır. SEO içerik optimizasyonu konusunda LSI tekniğinin nasıl uygulandığını, “Bir SEO Tekniği: LSI” adlı makalemizden […]
Bilginiz ve kısa anlatımınızla bilinçlendirdiniz teşekkürler.
Çok güzel bir makale olmuş.Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.
Çok faydalı oldu teşekkür ederim. İçerikleri anlattıklarınıza göre tekrar düzenlemem gerekecek.
2013 yılında yazılmış olsa da, sanırım hala geçerli ve hep geçerli kalacak bir makale. Bu siteyi daha önce keşfetmemiş olmam büyük kayıp benim için. Favorilere ekledim sitenizi. Çok teşekkürler.
Google da seo da üst sıralarda çıkan web sitelerindeki içeriklerden kat ve kat daha değerli paylaşımlar yapmışsınız. Bilgilendirme düzeyiniz çok net , akıcı, anlaşılır ve diğer türkçe sitelerin oldukça üzerinde. Çalışma düzeyinizin ve paylaşımlarınızın artarak devam etmesini diliyorum.
Merhabalar Cenk Bey,
Çok teşekkürler düşünceleriniz için.
Merhaba Burhanettin bey, yazınız gayet güzel ve açıklayıcı olmuş fakat benim seo konusunda bir sorum daha olacak edindiğim bilgilere göre Seo yazım uyumundan sonra alınan linklerinde çok büyük etkisi vardır bu konuda alt sayfalara alınan referans linklerimi daha önemlidir yoksa direk ana syafaya alınan linkler mi daha önemlidir bu konudada bilgilendirirseniz çok sevinirim.Teşekkürler.
Merhabalar Hazal Hanım,
Makalenin içinden alınan linkler, köprü kurulan kelimeyle ilgili alt sayfalara yönlendirilmelidir. Bir sayfaya ne kadar çok aynı anahtar kelimelerde ve alternatiflerinde link yönlendirmesi yaparsanız sayfa, o kadar güçlenecek ve yükselecektir.
Merhaba cok iyi
LSI konusunu çok yalın bir dille ifade etmişsiniz. Tebrikler
Teşekkürler :)
Merhaba burhanettin bey, yazınızda, google tarafında yazı kalitesine verilen önemin, bir web sitesi için ne kadar önemli olduğunu farklı ve vurgulayıcı bir yorumla ortaya koymuşsunuz, saygılarımı sunuyorum.
LSI standartlarını mükemmel bir şekilde ifade ederek çok sayıda kişiye faydanız oldu inanın. Bu tür görüşlerinizin devamını diliyoruz.
SAYGILARIMLA
Gerçekten Çok Kaliteli Ve başarılı Bir Yazı Olmuş Tebrik Ederim
burhanettin bey öncelikle size ve site yazarlarına teşekkürü bir borç bilirim.
Şimdi Sizlere ve arkadaşlara sormak ve açıklayıcı bir makale okumak istediğim ama bulamadığım bir konu var.
Paravan bloglar kurmak üzerine düşüncelerim var. 3 yada 5 adet olacak şekilde.
Bunların içeriklerinde de lsi üzerine çalışmak istiyorum.
Şimdi kendimce bir liste oluşturuyorum. Yalnız planlı olarak paravan bloglar ve web sitemizle nasıl içerik eklemeli , nasıl zamanlama yapılmalı , adımlar nasıl atılmalı. internet üzerinde bu konuda bir yazı malesef yok. olanlarda title 70 kelimeyi geçmesinden öteye geçmeyen öneriler.
Sizden ve arkadaşlarınızdan bu konu hakkında bir makale bekliyorum (z).
Tekrar teşekkürler
Gercekten faydali bir bigi idi , LSI konusunu güzel ifade etmişsiniz. tesekkur ederim.
LSI çoğunlukla tanıdığım tüm seo danışmanlarının kullandığı bir teknik.Aslında kelimelerde çeşitlilik yaratmak oldukça çok mantıklı geliyor banada..Yazı için teşekkürler..
sitenizle ilk defa bugün tanıştım. seo ve seo teknikleri konusundaki yazılarınız harika. siteniz seo için püf noktaları bulabileceğimiz güzel bir kaynak.
Web siteniz harika gerçekten çok güzel teknikler buluyor makale için teşekkürler
web tasarım ve seo çalışması konusunda gerçekten güzel ve detaylı bilgiler olmuş… emeğinize sağlık
web sitenizdeki bu makale oldukça güzel bilgi olarak da başarılı bir çalışma
Peki bunun icin bir tools yok mu? Nasil belirleyebiliriz lsi kelimeleri. Mesela Istanbul kelimesi denince aklima bin tane sey geliyor hepsini makalede kullanmak cok zor. En azindan bi ton ilcesi var.
Bu SEO tekniğini uygulayacağım. Teşekkürler
Bu makalenin teknik incelemesinin yapılması , LSI nedir sorusunun da cevabı olacaktır :) İyi çalışmalar.
Yazılarınızı takip ediyorum hocam. Çok başarılısınız. Özellikle Bilge Adam’da eğitmen olmanız oldukça başarılı bir hayat sürdürdüğünüz anlamına geliyor. Saygılar
Gerçekten faydalı bir içerik
Makaleniz gayet faydalı gereksiz yere uzatılmamış ve gerçekten yalın bir dille anlatılmış.Çok teşekkür ederiz :)
Umarız sitede seo yazıları biraz daha fazla artar.
İşte bu kadar yaa. Kısa, öz, açıklayıcı ve bilgilendirici. Dallanıp budaklanma yok, en basit terimlerle ifade edilmiş gayet güzel ve hoş bir makale. Millet gibi yok efendim şöyle olursa böyle olur, şunu da yapmak lazım bunu da eklemek lazım falan gibi kafa karıştırıcı hiç bir şey yok, gayet temiz ve yalın anlatılmış. Çok ama çok teşekkürler sayın Mirzooğlu..
Ustam Gayet güzel hem kendi sitenize seo yapmışsınz hemde açıklayıcı …kolay gelsin.
Toptan Satış Bayiliği
guzel paykaşım teşekkurler