Bir SEO Tekniği: LSI | NSM

Bir SEO Tekniği: LSI

SEO ve LSI üzerine bir yazı.

LSI; sitenizin içeriğini oluştururken ya da linkleme çalışması için başka web sitelerinde yayımlanmak üzere hazırladığınız makalelerinizin arama motoru optimizasyonuna uygun oluşturulmasını sağlayan bir tekniktir.

LSI, Latent Semantic Indexing demek oluyor ki dilimizde karşılığı “Gizli Anlamsal İndeksleme”. SEO danışmanlarının verdiği hizmetlerin başlıklarından bir tanesi de SEO uyumlu makaledir. Sanıyorum ki SEO ile ilgili çalışmalar yapmaya niyetlenen kişiler, SEO kelimesini Google’da aradığında bahsettiğim SEO uyumlu makale cümlelerine aşinadır. İşte LSI, hazırladığınız içeriğin SEO uyumlu olmasını sağlar. Bu konu hakkında Türkçe kaynak azlığı, çoğu SEO uzmanının çalışmalarında LSI tekniğini kullanmasını zorlaştırıyor tabi. Peki, Gizli Anlamsal İndeksleme deyince aklımıza ne gelmeli?

Google da üstte sorduğum sorunun benzerlerini kendine sorduğu için LSI ortaya çıkmıştır. Nasıl ki Murat Boz deyince aklımızda popstar canlanıyorsa ya da saksı deyince Doğuş geliyorsa Google’da da sistem aynı şekilde işler. Yani “Leb” demeden Çorum’u anlar.

Bir örnek üzerinden gidelim. Diyelim ki ben kendi bloğuma “SEO” anahtar kelimesi üzerine arama motoru optimizasyonu çalışması yapmak istiyorum. Yani Google’a SEO yazıldığında ilk sırada yer almak istiyorum. Peki, Google için SEO kelimesine eşit kelime ya da kelime grupları nedir?

“Adwords Keyword Tool” a girip SEO yazalım ve yerel aramalar kategorisini çoktan aza doğru sıralayalım.

Adsız

Gördüğümüz gibi; SEO SEO, Web SEO, SEO Web tasarımı gibi kelimeler Google’da SEO ile ilgili aramalarla ilişkili. Bu şu demek, ben yazdığım makalede üstteki 7 kelime ve kelime grubunu kullanırsam SEO ile ilgili aramalarda bu makalem muhtemelen indekslenecektir. Yani Google için bu anahtar kelimeler bir şekilde SEO kelimesiyle birbirine bağlı ve aralarındaki korelasyondan ötürü hemen hemen eşit gibiler. Tabi ben sadece ilk 7’sini kestim, sonraki anahtar kelimeleri de düşünebilirsiniz.

Nasıl ki fındık deyince aklımıza Karadeniz, İskender deyince Bursa geliyorsa; Google için de SEO deyince aklına bu aralar “SEO SEO” geliyor. Aslında biz bir şekilde birbiri ile bağlantısı güçlü olan kelimeleri kullanıp merkezlerinde yer alan arama teriminde üst sıraya çıkmaya çalışıyoruz. Gizli anlamsal indeksleme bize bunu sağlıyor.

LSI tekniğini iyi kullanıp web sitemizin tüm içeriğini anlamlı cümleler oluşturacak şekilde bu anahtar kelime grupları ile yazarsak sitemizin indekslenmesindeki alacağı yol hızlı olacaktır.  Ayrıca linkleme çalışmasında hazırlanan makalelerde de bu teknik uygulanmalıdır.

Yorum

Yorum Yaz