SEO'nun Arkasındaki Matematik | NSM

SEO’nun Arkasındaki Matematik

SEO'nun Matematiği
Yazar: Ezgi Göl

Sitenizle ilgili beklentilerinizi (ziyaret, form doldurma, satın alma vb.) karşılayacak türlü çözümler arayışındaysanız, arama motorlarında –özellikle Google’da- iyi bir sıralamanın dijital pazarlama kanalları arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bilhassa belirli anahtar kelimelerde sıralamanızı yükseltebilmeniz için SEO çalışması içerisinde yapılan linklemelere ihtiyacınız var.

SEO çalışmalarını formülize edersek İçerik+Rekabet+Ziyaretçi=Dönüşüm eşitliği, web sitenizin arama motorlarında organik olarak yükselmesinde faydalı olacaktır.

İçerik

Özellikle metin içerikler, SEO’nun en önemli bileşenlerinden bir tanesidir. Değerli ve özgün içerik üretmek ve oluşturduğunuz içeriği sık sık güncellemek  arama motorlarındaki görünürlüğünüzü üst sıralara taşıyan en önemli etmendir. (Bknz. Google Hummingbird) İçeriklerinizi yazarken yapmanız gereken araştırma, pazar araştırması gibi ziyaretçilerin gerçekte araştırma niyetlerinin ne olduğunu veya sizin ürününüz ve servisinizle alakalı ne istediklerini, nasıl istediklerini çözümler.

Yazacağınız içerikler için gerekli sözcüklerle bir liste oluşturmalısınız ve bu liste yerel sözcük öbeklerini içermelidir. Hemen ardından bu sözcükleri yazdığınız içeriğe eklemelisiniz. Bu sözcüklerin yeteri kadar aranıyor olup olmadığını ise pek çok veri veren siteden öğrenebilirsiniz.

  • Google Trends

Seçtiğiniz sözcükle ile ilgili harika analizler yapan bir sistemdir. Sadece çok fazla aranan sözcükler üzerinde analiz hizmeti verir.

  • Google Adwors Keyword Planner

Google Adwors reklam verenleri için hazırlanmış bu araç sayesinde Google’da yapılan aramaları; lokasyon, bağlantılı anahtar kelimeler (LSI) ve aranma sayılarına göre ayrıştırabilirsiniz.

Rekabet

Web sitesi yöneticileri bilmeliler ki yalnızca kendi çemberiniz içinde oluşturduğunuz içerikler sizleri her zaman başarıya götürmez. Rakiplerinizin içerik stratejileri ve yükselmeyi hedeflediği anahtar kelimeler konusunda da bilgi sahibi olmalısınız. Rakiplerinizin sahip olduğu içerikle hangi anahtar kelimelerden ziyaretçi edindiğini belirlemelisiniz. Web sitenizde yayımlayacağınız içeriklerde, rakiplerinizin web sitelerinde kullandıkları anahtar kelimelerin yanında hem onların alternatiflerini hem de kendinize özgü anahtar kelimeleri de bulundurmalısınız. Yayımladığınız içeriğin sitenizde  ziyaretçilerin en çok görüntülediği alanlarda olması gerektiğini unutmamalısınız. Yayımlama işleminden yaklaşık 1-2 saat sonra içeriğinizi ziyaretçi alacak şekilde sosyal medya sitelerinde paylaşın. Facebook’ta gönderinizi öne çıkararak veya beğeni sayısı yüksek bir sayfadan paylaşım yaparak içeriğinizin ziyaretçi almasını sağlayabilirsiniz. SEO uyumlu ve internet kullanıcısı için faydalı bir içerik hazırladıysanız siteniz kısa sürede yükselerek ilk sıraya kadar gelecektir. Domain otoriteniz ne kadar yüksekse bu tekniklerin faydası o kadar fazla olur. Rakiplerinizi tavsiye eden linkleri Ahrefs, Moz gibi araçları kullanarak analiz etmeli, bu siteler arasında otoriter olanlardan tavsiye olarak link almayı denemelisiniz ancak alacağınız linklerin aynı olması yeterli olmayacaktır. Rakiplerinizin sahip olmadığı otoriter sitelerden link alarak domain otoritenizi güçlendirmelisiniz. Rakip sitelerin iç SEO konusunda yaptığı çalışmaları takip ederek onlardan daha başarılı hale gelmeyi denemeli, kullanımı kolay tasarımlar tercih etmeli, sitenizin rakiplerinize göre daha hızlı olduğundan emin olmalısınız. Her şeyden önce ilk hedefiniz “Branding” olmalıdır. Sektörünüz ile entegre olmayı başarmış bir web sitesi haline gelirseniz rakiplerinizin en azından SEO anlamında her zaman bir adım ötesinde olabilirsiniz.

Ziyaretçi

Eğer sayfanıza zengin bir içerik girdiyseniz ve rakiplerinizi analiz edip tüm ayarlamalarınızı yaptıysanız artık nitelikli ziyaretçilerce görüntülenmeye hazırsınız demektir ancak bu kadarla bitmiyor. Mobil cihaz kullananların sayısı çok fazla olduğundan oradan gelecek ziyaretçilere sırtınızı dönmemeli ve sitenizi mobil uyumlu olarak tasarlamalısınız. Web sitenize farklı yönlerden gelecek ziyaretçiler hakkında size en iyi bilgiyi verecek Google Analytics ve Google Webmaster araçlarını kullanmalısınız. Bu araçlardan aldığınız bilgilere göre çalışmalarınızı yönlendirmelisiniz. Ziyaretçilerin sitede kalma ve çıkış sürelerini, yerel olarak gelen ya da farklı lokasyonlardan gelen ziyaretleri, hangi siteler üzerinden ziyaretçi geldiğini, en çok hangi sözcüklerden ziyaretçi geldiğini, sitenizde en çok hangi sayfaların gezildiğini sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Ziyaretçilerinizin davranışlarına göre siz de çalışmalarınızı yönlendirmelisiniz.

Yorum

Yorum Yaz