Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Nasıl Yükseltilir? | NSM

Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Nasıl Yükseltilir?

Facebook Reklam Alaka Puanı

Sosyal medyada pazarlama; yalnızca sizi takip eden, belirli web sitelerine giren, belli markanın sosyal ağlardaki hayranı, takipçisi olan kitleye; paylaşımları, tweetleri, “banner”ları göstermek üzerine kuruludur. Doğru reklamı doğru hedef kitleye gösterme de buna benzer bir prensiple çalışır.

Google ve Facebook gibi büyük internet girişimlerinin birincil misyonu, reklam çıkışları ile kullanıcılarını yormamak ve onlara kendileriyle ya da aradıklarıyla ilgili reklamları göstermek üzerinedir. Eğer ki bu çizginin dışına çıkmak isterseniz, bedelini hakkıyla ödemelisiniz. Bunun dışında yaptığınız birebir hedeflemelerin bedeli de fazla olacaktır ancak bu birebir hedefleme yanlış reklam ile yapılırsa, daha yüksek bir tutarı gözden çıkarmak gerekir.

Facebook reklamları ile ilgili yazmış olduğum formülleri, bir önceki yazıdan hatırlarsınız.

Nihai Teklif = eCPM (Expected Cost Per Mile) + Alaka Düzeyi Parametreleri

Bu formül ve yazı bize iki şey hakkında bilgi vermektedir. Facebook’ta hangi birim üzerinden maliyetlendirme seçmiş olursanız olun Facebook bunu CPM (Cost Per Mile) birimine çevirecektir ve “Alaka Düzeyi Puanı”nın yüksek olması reklam maliyetlerini düşürecektir.

Alaka Düzeyi Puanı Nedir?

Facebook, kullanıcılarına sunduğu reklamların o kitleyle ne kadar alakalı olduğuna yönelik bir puanlama sistemi çalıştırır. Reklam ya da reklamlar, kitleyle ne kadar alakalıysa diğer reklamverenlerin reklamlarına göre o kadar fazla gösterilir ve bunun için daha az bir ödeme yapılır.

Alaka Düzeyi Puanı Nasıl Çalışır?

Facebook’un dediğine göre vermiş olduğunuz reklamlar, hedeflediğiniz kitleye 500’den fazla kez gösterilir ve her bir reklam 1 ile 10 arasında puanlanır. (1 en düşük, 10 ise en yüksek puandır.) Reklamların verilme amacına (tıklama, beğeni, etkileşim, uygulama indirme vs.) göre nasıl performans gösterdiği alaka düzeyi puanındaki en önemli parametredir. Reklamlar, Facebook’a göre 2 çeşit görüş ile puanlanır.

  • Olumlu görüş

Reklamınızın aldığı etkileşim (beğenme, yorum, paylaşım), internet sitesine tıklama, erişilme, form doldurma gibi reklam verme amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacak eylemlerin fazla olmasıdır.

  • Olumsuz görüş

Belirttiğiniz hedef kitlenin reklamlarını gizlemeye çalışması ya da görmek istememesi gibi durumlar olumsuz görüş olarak sayılır. Böylelikle Facebook, sizlerin doğru hedef kitleye reklam çıkmadığınızı anlar.

Reklam Alaka Düzeyi Nasıl Yükseltilir?

  • Hedeflemenizi daraltın.

Konum, dil, cinsiyet, ilgi alanı ve davranış gibi parametrelere göre hedef kitlenizi mümkün olduğunca daraltın. Unutmayın ki hedef kitleyi daralttıkça Facebook sizden daha fazla para isteyecektir. Ancak daralttığınız müddetçe alaka düzeyi puanınız yükselecektir. İkisinin optimize bir şekilde çalışabileceği bir kitle bulmaya çalışın.

  • Reklam görseli, videosu ve metni üzerine çalışın.

Her kitlenin tepki verdiği reklam bileşeni farklıdır. Kimisi görsel/video gibi daha hızlı anlaşılabilecek uzantılara tepki verirken, bir başkası metin kısmındaki ifadelere dikkat eder. Görsel ve metinlerde verdiğiniz mesajın kitle ile alakalı olmasına özen gösterin.

  • Reklamlarınızı değiştirin.

Hedeflediğiniz kitle, zaman geçtikçe reklamlarınızı görmekten sıkılabilir. Onların karşısına yeni görsel ve metinlerle çıkın. Aynı şeyi farklı bileşenlerle anlatın.

  • Aynı kitleye birbirinden farklı reklamları aynı anda gösterin.

En önemli parametrelerden bir tanesidir. Aynı hedef kitleye farklı reklamlar gösterebileceğiniz gibi farklı hedef kitlelere aynı reklamları göstererek de optimize edebilirsiniz. Tepkileri ve alaka düzeyi puanını iyi inceleyin.

  • Birden fazla reklam seti oluşturun.

Bu sayede aynı kampanya içerisinde farklı kitlelere ulaşarak, sizin için en doğru kitleyi bulmuş olursunuz.

Son olarak, alaka düzeyi puanına “Raporlar” sekmesinden “Reklamlar”ı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Her bir reklamın ayrı ayrı alaka düzeyi puanını görmeniz mümkün. Buradaki puanlara göre hangi reklamları pasif konuma almanız gerektiğine ya da kitlenin hangi reklamı görmekten sıkılmış olduğuna karar verebilirsiniz.

Yorum Yaz