Markanız, onun hedef kitlesindeki insanlarla aranızda kurduğunuz duygusal bağlantınızdır. Bu duygusal bağlantının merkezinde şirket olarak yaptığınız ve söylediğiniz her şey bulunur. Bahsi geçen merkez; iletişim odaklı reklamlarınızdaki mesajları, şirketinizin değerlerini ve inançlarını ayrıca müşterilerinize vaad ettiğiniz deneyimleri içerir. Dünya gelişen teknolojiyle birlikte sürekli küçülmekte ve buna bağlı olarak mal ve hizmetlerdeki yarış ise büyümekte. Güçlü bir marka işinizi diğerlerinden ayırıp onu paha biçilemez ve manevi değeri yüksek bir varlık haline getirecektir.
Kampanya (Campaign)
Kampanyanız; web sitesine tıklamalar (Clicks to Website), marka bilinirliği (Brand Awareness) veya mobil uygulama yüklemeleri (Mobile App Installs) reklamları gibi belirlemiş olduğunuz amaçların etrafında dönmektedir. Bu ve benzeri amaçlar reklamlarınızın temelini oluşturmaktadır. Oluşturduğunuz kampanyayı başarılı bir şekilde ölçümleyip optimize edebilmenizde size yardımcı olması için bir ya da birden fazla reklam grubu oluşturmalısınız ve her bir reklam grubu kendi reklamlarını içermeli. Bir reklam grubu içerisindeki tüm reklamlar aynı günlük ya da toplam bütçeyi, zaman planlamasını, teklif stratejisini, teklif içeriğini ve hedefleme bilgisini paylaşır.
Satın Alma (Purchasing)
-
Açık Arttırma (Ad Auction)
Her bir reklam gösterimi sırasında, Facebook’un kendi açık arttırma sistemi; verilmiş maksimum teklife ve en iyi reklam performansına sahip reklamı seçer. Facebook’taki tüm reklamlar, kampanyalarında belirtilmiş süreçleri tamamlarlar ancak açık arttırma sistemimizce başarılı olması beklenen reklamlar açık arttırmayı kazanırlar. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için,
Facebook Reklamlarında Açık Arttırmanın Temel Prensibi
adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
-
Aksiyon/Edinme Başı Maliyet (EBM) – Cost Per Action (CPA)
EBM, Facebook reklamlarınızın aldığı her bir etkileşim başına ödediğiniz ortalama tutardır. Edinme başına ödeyeceğiniz tutar, reklamınızda kimleri hedeflediğinize ve aynı hedef kitleye reklam göstermek isteyen kaç reklamverenle nasıl yarıştığınıza göre değişir. İyi tasarlanmış reklamlar hedef kitlenizi daha fazla etkileşime girmesi konusunda teşvik edecektir. Böylece, aynı reklam bütçesi altında etkileşim sayınız artacak ve edinme başı maliyetinizi (EBM) düşecektir.
-
Tıklama Başı Maliyet (TBM) – Cost Per Click (CPC)
TBM, reklamınızın aldığı her bir tıklama için ödediğiniz ortalama tutardır. Ortalama tıklama başı maliyet, Toplam Bütçe / Toplam Tıklama Sayısı formülüyle hesaplanır.
-
Bin Gösterim Başı Maliyet (BGBM) – Cost Per 1000 Impressions (CPM)
BGBM, reklamınızın 1000 kere gösterilmesi karşılığında ödediğiniz ortalama tutardır. Bin gösterim başı maliyet, Toplam Bütçe / (Toplam Gösterim Sayısı / 1000) formülüyle hesaplanır.
-
Gösterimler (Impressions)
Bu sayı, reklamınızın Facebook’taki kitleye toplamda kaç kere sunulduğunu belirtir. Facebook mobil uygulamamızda; bir “reklam sunumu”, reklamın incelenmesi için 1 kişiye gösterildiği ilk andır. Diğer Facebook arayüzlerinde ise bir “reklam sunumu”, 1 kişinin haber kaynağında gösterildiği ilk an ya da masaüstü sağ sütunda birden fazla gösterilmesi olarak alınır.
-
Tıklamalar (Clicks)
Tıklamalar, reklamınızın aktif olduğu süre boyunca aldığı toplam tıklama sayısıdır. Tanıtımını yaptığınız şeye bağlı olarak, etkinlik cevapları ya da mobil uygulama yüklemeleri de tıklama olarak sayılabilir.
-
Dönüşümler (Conversions)
Dönüşümler; satın alma, sepete ürün ekleme ya da form doldurma gibi tamamlanması beklenen müşteri etkileşimleri olarak düşünülebilir.
-
Video İzlemeleri (Video Views)
Facebook için videonuzun 1 kere izlenmesi demek, videonun en az 3 saniye izlenmiş olduğu anlamına gelmektedir. Video izlenmeleri sayısı, bu kurala uygun olarak belirlenmektedir. Facebook’un yeni video reklam ödeme sistemi, 10 saniyenin altında izlenen videolarınıza para ödememeniz üzerine kuruludur.
Hedefleme (Targeting)
-
Çekirdek Kitleler (Core Audiences)
Çekirdek Kitleler, 4 ana hedefleme türüne göre hedef kitlenize reklamla ulaşabilmenizi sağlar. Bu 4 ana tür; konum, demografi, ilgi alanları ve davranışlardır. Bu veriler, insanların kendi Facebook profillerinde paylaştığı bilgilerden ve tüm Facebook arayüzlerindeki davranışlarından çekilir.
-
Özel Kitle (Custom Audience)
Özel Kitle; reklamverenlerin, Facebook’ta yer alan insanlar arasındaki belirli bir/mevcut kitleyi bulmalarına imkan sağlar. Özel kitle belirlenmesi, çerez teknolojisine göre çalışmaktadır. Web sitenize, mobil uygulamanıza giren kullanıcıları hedefleyebildiğiniz gibi, Facebook sayfanızla etkileşimde bulunmuş ya da e-mail, Facebook ID, telefon numarasına sahip olduğunuz kullanıcıları Facebook’ta hedeflemenize yarar.
-
Benzer Görünümlü Kitleler (Lookalike Audiences)
Benzer Görünümlü Kitleler, belirli bir Facebook kullanıcısı grubuyla (Facebook kitlesi) bazı parametrelerce benzer özellikler gösteren kitledir. Benzer Görünümlü Kitleler; size, mevcut müşterilerinizle neredeyse aynı eğilimler gösteren daha geniş bir kitleyi hedeflemenizi sağlar. Özel Kitle’yi kullandığınız zaman, bunun yanında Benzer Görünümlü Kitleler’i de kullanarak, aynı hedefleme kriterlerinize sahip geniş bir “Hedef Kitle Listesi” elde edebilirsiniz.
-
Partner Kategoriler (Partner Categories)
Partner Kategoriler, reklam hedeflemelerinde Facebook’un güvenilir 3. taraf veri ortaklarının verilerini kriter olarak kullanmanıza olanak tanır. Bu veriler, Facebook’taki insanları belirli özelliklere göre hedeflemenizi sağlar. Örneğin, kendi geliriyle olmasının ya da olmamasının önemine bakmaksızın ev sahibi olan kişileri hedeflemeniz. Ayrıca, bu veriler sayesinde Facebook’taki kitlenin Facebook’ta çevrimiçi değilken yaptıklarını da hedefleme kriteri olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, yeni bir kamyon satın alan insanlar.
Kaynak: Facebook Blueprint
Ender ve harika bir içerik olmuş.
Merhaba,
reklam panelimde erişim ve sıklık reklamı kullanımı açılmış. Bir kaç reklam denedim fakat geri dönüşümler çok düşük oldu. Bu konuyla ilgili bir tecrübeniz var mı ? Birde yabancı kaynaklarda facebookta fixed price (sabit ücret) ödeme yöntemi varmış sanırım. Bu özellik hala reklamverenlere sunuluyor mu ? Teşekkürler.
Gerçekten ayrıntılı ve şahaser bilgiler paylaşımı oluyor okudukça sosyal medyayı daha iyi anlamış oluyorum ellerinize sağlık http://www.kosembol.com