Facebook'a Reklam Verenlerin Bilmesi Gereken 6 Terim | NSM

Facebook’a Reklam Verenlerin Bilmesi Gereken 6 Terim

Facebook'ta Nasıl Reklam Verilir?

Facebook’ta her kişinin kullanabileceği 14 farklı reklam çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sayfanızın hayranlarını ve içeriklerinizin etkileşimini arttırmak için kullanılırken bazıları ise mobil uygulamanıza ve web sitenize ziyaretçi sağlamak için kullanılabilir.

Dijital reklamcılıkla uğraşan her kişi Facebook’a ya reklam vermiştir ya da bir gün verecektir. Reklamları oluştururken ve sonraki optimizasyon sürecinde başarı sağlamanız için aşağıdaki 6 basit terimi öğrenmelisiniz.

  1. Conversion Pixel (Dönüşüm Pikseli)

Dönüşüm pikseli, Facebook reklamlarınızın performansını ve etkinliğini (satın alma, form doldurma, dosya indirme, uygulama etkileşimleri, üye olma, sepete ekleme vb.) Facebook’un dışındaki çevrimiçi mecralarda (web sitesi, mobil uygulama) takip edebilmenizi sağlayan ve Facebook tarafından verilen bir kod dizinidir. Dönüşüm işlemine göre kodun bazı satırlarında değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Google Adwords’ün dönüşüm kodunda olduğu gibi Facebook dönüşüm pikseli de dönüşüm işlemlerini izlemek ve analiz etmek istediğiniz sayfadan sonraki teşekkürler sayfasına konulur. Kodu yerleştirdikten sonra vermiş olduğunuz reklamlarda, Reklam Yöneticisi (Ads Manager) ya da Power Editor’de üzerinde dönüşümleri “Dönüşüm Sütunu”ndan görüntüleyebilirsiniz..

  1. News Feed (Haber Kaynağı)

Haber kaynağı, Facebook deneyiminin kalbidir. Burası, hedef kitlenizin kendileri için önemli ve değerli gönderileri bulduğu kısımdır. Haber kaynağı, Facebook kullanıcıları ve takip edilen hayran sayfaları tarafından anlık olarak paylaşılan gönderilerden oluşur. Facebook haber kaynağında görülen paylaşımlar için öncelikli olarak “Edge Rank” ardından da “News Feed Algorithm” ile birlikte filtrelemeler kullanmıştır. Facebook reklam deneyimlerinin önemli bir parçasını haber kaynağı reklamları oluşturur.

  1. Unpublished Page Post (Yayınlanmamış Sayfa Gönderisi)

Yayınlanmamış sayfa gönderisi, yalnızca Facebook reklamları ile filtrelenmiş bir hedef kitleye gösterilen ve sayfanın ana akışında paylaşım olarak gösterilmeyen gönderilerdir. Bu gönderilere de “Dark Post” da denir. Dark Post’ların kullanılma amacı, reklam için oluşturulan gönderilerin sayfada paylaşılarak sayfanın etkileşim oranının (Engagement Rate) düşürülmesinin önüne geçmektir. Dark Post’ları hazırlayarak yalnızca reklamlarınız için sanki sayfanızda da paylaşmışsınız gibi sponsorlu gönderiler oluşturabilirsiniz. Dark Post’ları hem Power Editor’den hem de sayfanızın içinden gönderiyi oluşturup “Taslak Olarak Kaydet”i seçerek oluşturmanız mümkün.

  1. ROAS – Return on Ad Spend (Reklam Harcamalarının Getirisi)

Reklam harcamalarının getirisi, Facebook reklam kampanyalarının etkinliğini ölçmek için kullanılan bir ölçü birimidir. Facebook, reklamverenlerin harcadıkları her TL karşılığında edinmek istedikleri çıktıları ölçmelerini tercih eder. Bunun için ilk başlıkta bahsettiğim dönüşüm pikselini kurmanız yeterli olacaktır.

  1. Desktop Right-Hand Column (Masaüstü Sağ Sütun)

Facebook’ta sağ sütun genellikle sayfa ve kişi önerilerinden oluşmaktadır. Reklamlarda ise sağ sütun, haber kaynağında görünmeyen masaüstü reklamlarını ifade eder. Sağ sütun reklamları mobil cihazlarda gösterilmezler. Yalnızca bilgisayarda gösterilen reklamlarda sağ sütunu hedefleyebilirsiniz. (Bence performans olarak en düşük Facebook reklam yeridir.)

  1. Conversion Lift (Dönüşüm Kaldıracı)

Dönüşüm kaldıracı reklamverenlere, cihazlar arası Facebook reklamları ile erişilen online ve offline kullanıcılardan beklenen dönüşüm getirilerini tespit etmeye yardımcı olur.

Dönüşüm kaldıracı, dönüşüm odaklı hedeflemeler için; sektörel hedeflemelerde tercih edilen bilimsel yaklaşımları, konuyla alakalı rastgele testleri ve kontrol gruplarını kullanır.

Yorum Yaz