Youtube Analytics ve Kanal Performansı | NSM

Youtube Analytics ve Kanal Performansı

Youtube Analytics

Youtube Analytics nedir? Yotube Analytics ile hangi verileri ölçümleyebilirsiniz?

Bir Youtube kanalınız mevcut fakat videolarınız beklediğiniz kadar izlenmiyor mu? Etkileşim verileriniz öngördüğünüz değerlerin altında mı seyrediyor? Kanalınızın performansını artırmaya yönelik bir şey yapmanız gerektiğini düşünüyor fakat nasıl yapacağınız konusunda emin değil misiniz? Aklınıza takılan bir çok soruyu Youtube Analytics makalemizde  yanıtlamaya çalıştık.

Gerek reklam mecraları gerekse sosyal medya kanalları ve diğer içerik üretilen platformlarda ölçümlemenin en az içerik kadar değerli olduğunun hepimiz bilincindeyiz. Peki ölçümleme verilerini yeterince anlıyor muyuz? Ölçümlediğimiz bu veriler ile performansımızı nasıl artırırız? İşte Youtube için bir ölçümleme aracı olan Youtube Analytics ürettiğiniz video içeriklerinizin performansı, hedef kitlenizi oluşturan kişiler, izlenme süresi, görüntülenme, abone sayınız , en iyi videolarınız ve en son etkinlikler gibi bir çok veriye ulaşmanıza imkan sağlıyor.

Youtube Analytics raporları içerisinde ilk değinmek istediğimiz demografi raporu, demografi verileri içerikleriniz ile hangi hedef kitlelere ulaştığınızı, bu kişilerin yaş grubu bazında sayfanızdaki yoğunluğunu ve sayfanızı takip eden kitlenin cinsiyet verilerini görmenizi sağlar. Eğer ulaşmayı beklediğiniz hedef kitle ile ulaştığınız hedef kitle birbirinden farklı ise bu durumu tespit etmenize, erişmek istediğiniz hedef kitleye yönelik farklı içerikler oluşturmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda mevcutta oluşmuş kitlenize yönelik olarak da içeriklerinizi değiştirerek etkileşiminizi artırmayı tercih edebilirsiniz.

youtube analytics

 

Hedef kitlenizi tespit ettiniz peki ne kadar geniş bir kitleye hitap ediyorsunuz? Daha geniş kitlelere erişmek için neler yapabilirsiniz? Burada önemli verilerden biri gösterim sayısıdır. Gösterim sayısı Youtube’da yayınladığınız videonuzun kullanıcıların aradıkları video türüne göre gösterilmesini ifade etmektedir.  Gösterim verileri kanal bazında olduğu gibi video bazında da değerlendirilir. Bir kullanıcının videonuzun küçük resmini kaç kez gördüğü gösterim sayısı olarak ifade edilir. Bu veriler hem kanalınız hakkında genel bilgi edinmenizi sağlamasının yanı sıra videolarınız özelinde de bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Gösterim sayısını artırabilmeniz için bazı ipuçları mevcuttur. Fakat Youtube’un da kendisine özgü bir algoritması olduğunu ve video bazında  gösterim sayınızın zaman içerisinde düşüş gösterebileceğini göz ardı etmemelisiniz. Genellikle videolar ilk yüklendiklerinde görüntülenme oranları daha fazla olabilir. Bu ani yükseliş akabinde standart bir noktaya ulaşır fakat sonraki dönemlerde tekrar ani artışlar olduğunu fark edebilirsiniz. Gösterim sayısında gerçekleşen bu dalgalanmaları şu şekilde açıklayabiliriz. Videonuz ilk yayınlandığında kanalınızda hali hazırda sizi takip eden hedef kitle videoyu hızlıca izlemek isteyecektir. Bu durum performansı aniden yükseltebilir. Hedef kitleniz doyuma ulaşmasına rağmen Youtube videolarınızı hala potansiyel hedef kitlelere göstermeye devam edeceğinden ilk yükleme zamanı kadar olmasa da belirli bir ölçüde izlenme almaya devam edecektir. Bu durum videonun standart bir izlenmeye eriştiği dönem olarak düşünülebilir. Fakat yeni bir video yüklediğinizde veya gündemde yer eden konulara değindiğiniz taktirde izlenme oranında yine ani artışlar gözlemleyebilirsiniz. Aşağıdaki örnek grafikten verilere göz atabilirsiniz.

youtube analytics

Gösterim sayınızı artırmaya yönelik olarak videolarınızda yer alan küçük resimler bir saniyeden uzun gösteriliyor olmalıdır. Aynı zamanda resmin yarısı kullanıcılar tarafından görüntülenebilmelidir. Aşağıdaki görseli incelediğinizde gösterim olarak sayılma ve sayılmama durumunu daha kolay anlayabilirsiniz. Görselde gösterim olarak sayılan durumda bir kullanıcının küçük resmi tıklaması gösterim olarak değerlendirilmektedir. Fakat bir bağlantının tıklanması gösterim olarak değerlendirilmez. Bunun yanı sıra bildirimler ve harici web siteleri ve bitiş ekranları üzerinden gelen trafiğiniz de gösterim sayınıza dahil edilmeyen verilerdendir.

youtube

Peki gösterim sayısı ve tıklanma oranı arasındaki fark neden olur? Youtube Analytics içerisinde gösterim izlenme oranı olarak gördüğünüz kısım gösterim sayınıza göre video izlenme oranınızı ifade eden bölümdür. Bu rapor altında gösterim türlerinizin bazılarının Youtube kaynaklı olduğunu fakat bazılarının Youtube dışı kaynaklar olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Gösterim bazlı tıklanma oranının hedef kitlenizin genişlemesi ile ters orantılı bir ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz. Paylaştığınız videoların popülerliği artıkça daha fazla kitleye erişme ihtimaliniz yükselir fakat bu kitlenin tamamının izleyici kitleniz dışındaki kullanıcıları da içerebileceğinden dolayı tıklanma oranında düşüş görebilirsiniz. Burada uygulayabileceğiniz iyileştirmeler videolarınızı kıyaslamak ve yüksek tıklanma oranına sahip videolarınızın özelliklerini değerlendirmektir. İyi tıklanma oranına sahip bir videonuz gündem ile ilgili aynı zamanda hem konu hem de başlık olarak dikkat çekiyor olabilir. Fakat daha az performans gösteren videonuz sadece belli bir kitleye ve niş bir alana yönelik olabilir. Bu kıyaslama ile videolarınız arasındaki ortak unsurları değerlendirebilir performans gösterdiğiniz tarzda videolar çekmeyi artırabilir. Aynı zamanda diğer videolarınzın başlık, etiket ve açıklama kısımlarını revize edebilirsiniz.

Eğer izlenme sayınızda ve izlenme oranınız da ani düşüşler meydana geliyorsa bazı verileri kontrol etmeniz faydalı olabilir. Bu gibi durumlarda sadece Youtube Analytic verilerinizi kontrol etmeniz yetmeyebilir. İzleyiciklerinizden aldığınız geri bildirimler de bu noktada önem teşkil edecektir. Bu verilerden en önemlisi yorumlardır. Aşağıdaki gösrselde görüldüğü gibi iyi bir izlenme oranına sahip bir videonun izlenme oranı aniden düşüyorsa içerik stratejinizde ve videonuzun türünde bir değişikliğe gidip gimtediğinizi değerlendirmekte fayda vardır. İzleyiciler bu anlamda yorumları ile fikir sahibi olmanızı sağlayabilirler. Örnek olarak kanalınızda makyaj videoları paylaşıyorken aniden yemek videoları paylaşmanız kullanıcılarınız açısından olumsuz etki yaratabilir ve içeriklerinize daha az ilgi gösterebilirler.

youtube

Videolarınızın türünde bir değişiklik gerçekleştirmediğiniz halde izlenme değerleriniz hala istediğiniz düzeye yükselmediyse vidoe yükleme sıklığınızda bir azalma var mı kontrol etmelisiniz. Daha önce haftada bir video yüklerken bu süreyi değiştirmeniz izlenme oranınızı etkileyebilir. Görüntülenme raporu bölümünden ne sıklıkla içerik yüklemesi gerçekleştirdiğinizi görebilirsiniz. Görüntülenme raporu, metrik karşılaştırma ve yayınlanan videoları tıklayarak verilerin detaylarına ulaşabilirsiniz.

İzlenme sürenizdeki düşüş popüler olan videolarınızdan birinin düşüş göstermesinden de kaynaklanabilir. Tespit etmek için izlenme süresi raporunuzda bulunan çok satırlı görünümü seçerek izlenme oranı yüksek olan videonuzun hangi tarihte ani düşüşe geçtiği ve olası sebeplerini araştırabilirsiniz. Bunların dışında izlenme sürenizi etkileyebilecek  başka faktörlerinde olduğunu unutmamak gerekir. Bu makalede  ancak temel faktör ve verilere yer verilmiştir.

Yorum Yaz